2009-09-03 22:12 #0 av: JanOlsson

En liten artikel om väldigt allmänna förslag hur du skall motverka stress.

1. Kom ihåg de goda tiderna
Tänk på de gånger då du känt att du åstadkommit något i jobbet och försök urskilja vad det var som bidrog till din framgång den gången, som när du äntligen fick igenom den stora affär som du jobbat med så länge, en befordran eller när du utarbetade nya idéer.

2. Undvik negativt tänkande
Henry Ford sa en gång: "Om du tror att du kan eller tror att du inte kan har du antagligen rätt i det." Att uttrycka sig positivt skapar en positiv bild i vårt medvetande som vårt undermedvetna i sin tur snappar upp. Forskare på University of Pennsylvania intervjuade 350 000 chefer och fann då att de tio procent av dessa som presterade allra bäst också var de som var mest optimistiska.

Så istället för att betrakta de nya säljmålen och säga: "Det där verkar inte realistiskt", är det bättre att säga: "Om jag delar upp det i mindre, hanterbara delmål ser jag hur jag kan uppnå säljmålet."

Kollegor som pratar bakom ryggen, skvaller och kontorspolitik kan med tiden påverka dig negativt. Motverka det negativa genom att fokusera på de positiva sidorna av ditt arbete. Då kommer de som försöker dra ner dig snart att inse att du inte tänker stämma in i deras klagosång.

3. Se till att komma ut lite oftare
Ta dig tid att komma bort från kontoret en stund genom att gå på lunch eller till ett café istället för att sitta kvar vid skrivbordet där du tillbringar så stor del av din dag. Stäng av din telefon, Blackberry eller laptop och unna dig lite tid för dig själv utanför jobbet. Kanske tycker du att sådana åtgärder verkar fåfänga och bagatellartade men de kommer i själva verket att få dig att känna dig uppfriskad och vitaliserad när du sedan återvänder till arbetet.

4. Ändra dina dagliga rutiner
Det monotona i att varje dag utföra samma arbetsuppgifter kan vara väldigt frustrerande. Välj en annan väg till jobbet, omorganisera ditt skrivbord eller be din chef att ge dig en ny utmaning - som att få ansvaret att leda nästa gruppmöte eller att lära upp nykomlingarna.

5. Och sist men inte minst, be om hjälp
Det finns ingen skam i att be om hjälp, vi är ju alla människor, inte maskiner. Vi går alla igenom svåra perioder men du kommer att vinna dina chefers och kollegors respekt om du ber dem om råd och stöd. Det man sår får man skörda, det är min erfarenhet. En vacker dag är det kanske till dig någon vänder sig för att be om hjälp.


Mer förslag kommer i forumet.